Medical Research Ethics Committees United (MEC-U)

Contact details

The secretariat
P.O. box 2500
3430 EM Nieuwegein
The Netherlands
+31 88 320 8784

Sphere of action

With due observance of its powers under the WMO, the Medical Research Ethics Committees United (MEC-U) reviews research protocols that will be carried out in hospitals and/or other research locations in the Netherlands.

The participating institutions of MEC-U are:

  • the Catharina Hospital in Eindhoven,
  • the St. Antonius Hospital in Utrecht/Nieuwegein/Woerden,
  • the Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam,
  • the Meander Medical Center in Amersfoort/Baarn,
  • the Diakonessenhuis in Utrecht/Zeist/Doorn,
  • the Maasstad hospital in Rotterdam,
  • the Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede,
  • the Zorggroep Twente (ZGT) in Almelo/Hengelo.


Submitted by Review of a new research proposal Amendment Subscription fee per study per year
Local investigator* € 0 € 0 € 0
Industry € 3,500

€ 500

€ 500
External (other) € 1,500

€ 250

€ 250
Submitted by Assessment of WMO liability of a new research proposal Assessment of WMO liability of an amendment
Local investigator* € 0 € 0
Industry € 250 € 125
External (other) € 125 € 50

All rates are exclusive of VAT.

* Investigators from the participating institutions.

NB If the MEC-U does not have sufficient expertise to review a submitted research proposal and if it has to hire in one or more external experts, the costs will be charged on to the submitting party.

Committee members

Naam WMO-discipline lid / plv Beroep
Arends, ir AJ geen lid klinisch fysicus
Balemans, dr WAF kinderarts lid kinderarts-pulmonoloog
Beenackers-Coebergh, mw mr MGTA jurist lid jurist
Beishuizen, dr A arts lid intensivist
Berg-de Bakker, mw dr ir BI van den geen lid klinisch fysicus
Bergh, mw mr WAAM van den jurist plv jurist
Bregman, drs A proefpersonenlid plv sr accountmanager Bijzonder Beheer
Broeders-de Kok, mw drs DC proefpersonenlid lid zelfstandig ondernemer
Broek, dr MPH van den klinisch farmacoloog / ziekenhuisapotheker lid klinisch farmacoloog / ziekenhuisapotheker
Brusse-Keizer, mw MGJ geen lid epidemioloog
Budiharto, dr T arts lid radiotherapeut
Buijsen, prof mr dr MAJM ethicus lid hoogleraar gezondheidsrecht
Burger, dr JWA arts lid chirurg
Chakhssi, dr F geen lid psycholoog
Dalhuisen, mr P jurist lid jurist
Deenen, dr MJ klinisch farmacoloog / ziekenhuisapotheker lid klinisch farmacoloog / ziekenhuisapotheker
Dries, ir WJF geen lid klinisch fysicus
Franssen, dr EJF klinisch farmacoloog / ziekenhuisapotheker lid klinisch farmacoloog / ziekenhuisapotheker
Groeneweg, dr M kinderarts lid kinderarts
Groenink, mr drs BJ jurist lid jurist / juridisch manager
Grouls, dr RJE klinisch farmacoloog / ziekenhuisapotheker (voorzitter) lid ziekenhuisapotheker
Habraken, J geen lid klinisch fysicus
Harmsze, mw dr AM ziekenhuisapotheker lid ziekenhuisapotheker
Hoogen, G van den proefpersonenlid lid patiëntencontactpersoon
Houterman, mw drs S methodoloog lid methodoloog B
Huis in 't Veld, mw dr MHA geen lid onderzoeksmanager
Hulst, mr EH jurist lid universitair docent gezondheidsrecht
Jans, dr JMNE proefpersonenlid lid docent ethiek
Janssen, mw dr MJA klinisch farmacoloog / ziekenhuisapotheker lid klinisch farmacoloog / ziekenhuisapotheker
Kelder, dr JC methodoloog lid klinisch epidemioloog / arts
Lagerburg, mw dr ir V geen lid klinisch fysicus
Lankheet, mw dr AG ziekenhuisapotheker lid ziekenhuisapotheker
Loth-Stevens, mw AEH proefpersonenlid lid verpleegkundige n.p.
Luijn, mw dr HEM van ethicus plv directeur NIOP
Movig, dr KLL ziekenhuisapotheker lid ziekenhuisapotheker
Ottovay, mw mr ZK jurist lid juridisch adviseur
Pasker-de Jong, mw dr PCM methodoloog lid stafadviseur /epidemioloog
Palen, prof dr JAM van der methodoloog lid klinisch epidemioloog
Peeters, mw dr MYM klinisch farmacoloog / ziekenhuisapotheker lid klinisch farmacoloog / ziekenhuisapotheker
Ramshorst, dr B van arts (voorzitter) lid chirurg
Ridder, mw dr MAJ de methodoloog plv statisticus
Rooij, mw dr LGM van arts / kinderarts lid kinderarts
Santvoort, dr HC van arts lid gastrointestinaal chirurg
Scharnhorst, dr V geen lid klinisch chemicus
Schonewille, dr WJ  arts lid neuroloog
Schreuder-Hoenkamp, mw mr MEF proefpersonenlid lid
Sladek, dr ir REJ geen lid klinisch fysicus
Swol, dr CFP van geen lid klinisch fysicus
Thiel, mw dr GJMW van ethicus plv universitair docent medische ethiek
Thijs, mw dr AMJ arts lid internist / oncoloog
Tjepkema-Cloostermans, mw dr MC geen lid technisch geneeskundige neurologie
Valk, dr PDLPM van der arts lid longarts
Vermeer, mw dr M methodoloog lid epidemioloog
Vlies, dr CH van der arts lid chirurg
Zaag-van Loonen, mw dr HJ van der methodoloog lid arts / epidemioloog
Zee, mw dr BI van der ethicus lid ethicus
Zee, JS van der arts lid longarts